Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
3 maanden garantie
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole

De voordelen van taxussen planten in het najaar.

  • Geplaatst op
De voordelen van taxussen planten in het najaar.

Wanneer het tijd is om nieuwe planten in de tuin te zetten, zijn er talloze opties beschikbaar. Een van de meest populaire keuzes voor groenblijvende hagen in de tuin is de taxus. Deze conifeer staat bekend om zijn mooie uitstraling en het hele jaar door groene kleur. Maar wist je dat het najaar het ideale moment is om taxussen te planten? In deze blogpost leggen we uit waarom het planten van taxussen in het najaar zoveel voordelen biedt.

Lagere temperaturen en vochtiger weer

In het najaar is de grond doorgaans nog warmer en vochtiger dan in andere seizoenen, wat zorgt voor de goede omstandigheden om nieuwe planten een goede start te geven. Tijdens de zomer kan de hitte jonge planten beschadigen, terwijl de kou in de winter de groei kan belemmeren. In de herfst zijn de temperaturen milder, wat minder stress betekent voor de pas geplante taxussen.

Daarnaast is er in het najaar meer neerslag, waardoor je minder vaak water hoeft te geven. De combinatie van vocht en een warme bodem zorgt ervoor dat de wortels zich goed kunnen vestigen voor de winter.

Betere wortelontwikkeling

De taxus is een sterke plant, maar net als bij elke nieuwe aanplant is een goede wortelontwikkeling essentieel voor zijn overleving. In het najaar stoppen veel planten met boven de grond groeien en concentreren ze hun energie op de wortels. Door in de herfst te planten, geef je de taxus de tijd om diep en sterk te wortelen voordat het groeiseizoen in de lente begint.

Sterkere wortels betekenen dat de plant in het voorjaar beter bestand is tegen droogte of andere extreme weersomstandigheden. Dit zorgt voor een gezonde, snelgroeiende heg of solitaire plant die minder onderhoud vergt.

Minder last van plagen en ziekten

Insecten en andere plagen die schade kunnen aanrichten aan nieuwe aanplantingen zijn in de herfst veel minder actief. Tijdens de warmere maanden kunnen plagen, zoals bladluizen, grote schade aanrichten aan jonge taxussen. Door in het najaar te planten, vermijd je deze piek in activiteit en geef je de plant de kans om zich zonder verstoring te vestigen.

Ook schimmelziekten, die vaak gedijen in warme en vochtige omstandigheden, vormen in de herfst minder een bedreiging. De koelere temperaturen en vaak lagere luchtvochtigheid in het najaar zorgen voor een gezondere groeiomgeving.

Een goede start in het voorjaar

Een taxus die in het najaar wordt geplant, heeft een groot voordeel wanneer de lente aanbreekt. Terwijl in het voorjaar geplante taxussen nog moeten wennen aan hun nieuwe omgeving, kunnen in het najaar geplante exemplaren direct beginnen met bovengrondse groei. Ze hebben immers de hele winter door kunnen werken aan hun wortelstructuur.

Hierdoor zal je taxus in het voorjaar sneller groeien en er voller en gezonder uitzien dan een plant die net is aangeplant. Dit zorgt niet alleen voor een sneller resultaat, maar ook voor een meer robuuste en langdurige heg of solitaire plant.

Het najaar is zonder twijfel een goede tijd om taxussen te planten. Dankzij de ideale omstandigheden voor wortelgroei, minder kans op plagen en ziektes, en een gezonde start in het voorjaar, profiteer je van sterke, mooie en gemakkelijk te onderhouden taxussen. Overweeg dus zeker om je taxushaag of -plant dit najaar aan te planten en geniet in de lente van het resultaat!

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Bezorgkosten €47,50 per bestelling
Gratis verzending vanaf €750,-
3 maanden garantie
Naktuinbouw-kwaliteitscontrole